Reacties van de eerste lezers

De opmars van Het verhaal van Marie is onstuitbaar! Op basis van de eerste leeservaringen valt alleen maar te concluderen dat Het verhaal van Marie een potentiële bestseller is. Een greep uit de reacties van de zeer diverse* lezers:

‘Boek is uit… OMG… hoe hard heb ik gehuild. En doe ik nog steeds. Het is naar en ook zo opluchtend… Heb ook intens genoten van het openhartige schrijven. Blij dat ik het heb gelezen. Voel me erdoor verrijkt…’ H.v.J.

‘In één adem uit. PRACHTIG in alle opzichten, thema, verhaallijn, woordgebruik. Ik heb heel erg genoten. En de laatste bladzij nog een paar keer opnieuw gelezen, om het nog even niet weg te hoeven leggen. Was ook zeer geraakt door de opdracht Voor Marie en de proloog. Deze pijn kunnen beschrijven in combinatie met de lichtheid kan alleen als die dicht bij je staat. Heel mooi en heel jammer tegelijk.’ M.v.H.

‘Om eerlijk te zijn zag ik er tegen op. Het thema stond me tegen (zo zwaaaaaar…). Maar de vriendin die het boek aan me cadeau had gedaan, drong er bij mij subtiel op aan om het toch te lezen. En toen ik eenmaal was begonnen, kon ik het bijna niet meer wegleggen. Net als vroeger, die heerlijke leeshonger. En die honger werd alleen maar sterker naarmate ik verder kwam in het boek. Zalig om zo helemaal in een boek op te gaan en om al lezend al die emoties zelf ook te ondergaan: van lachen (hardop) tot boosheid tot huilen. Ja, toch ook huilen, waar ik zo tegen opzag, maar dit was op de een of andere manier fijn huilen. De lichte toon hield de boventoon en maakte het verdriet helemaal goed. Ik weet niet met welk ander boek ik het zou kunnen vergelijken, het staat op zich en het staat als een huis. Ontzettend blij dat ik toch ben gaan lezen! Een ontdekking en een echte aanrader!’ M.v.J.

‘Indrukwekkende coming-of-age-roman over het verlies van een jeugdvriendschap en een onvervulde kinderwens. De hoofdpersoon van het verhaal, Saartje, besluit na een gestrand huwelijk en verschillende pogingen tot zwangerschap om het medische circuit te betreden. De ontluisterende lichamelijke behandelingen en de bijbehorende gevoelens van vertwijfeling en wanhoop zijn sterk invoelbaar gemaakt. Ondanks de heftige onderwerpen is het verhaal bij vlagen hilarisch en vertederend. Het boek beschrijft ervaringen waar je zelden of nooit iets over hoort, maar die er toch veel moeten zijn. Sterk aanbevolen voor mensen met en zonder kinderen.’ S.v.T.

‘Bam. Uit. In één dag. Meeslepend, indrukwekkend.’ R.L.

‘Heb het boek in één ruk uitgelezen, werd meteen meegenomen door het boek, kon het niet meer wegleggen. Om te beginnen vond ik de schrijfstijl aangenaam. Ik kon genieten van de beschrijvingen en woordkeuze. Ik heb me geamuseerd om de (vaak humoristische) beschrijvingen van dingen/situaties, soms zelfs hardop moeten lachen. Juist deze schrijfstijl brengt evenwicht in het onderwerp van het verhaal. Ik kon het verhaal en de boodschap hierdoor heel goed ontvangen. Mooi en ontroerend hoe de schrijver zich (en niet alleen door de beschrijving van de seksuele escapades;-)) met dit boek heeft blootgegeven, alsof je als lezer heel dichtbij mag komen.’ N.B.

‘Wat een indrukwekkend boek! Het is ook behoorlijk confronterend; de roman maakt invoelbaar hoe heftig een kinderwens en het bijbehorende proces kunnen zijn. Er zijn ook details (zoals de bejegening van Saartje door dokter Verdonck) die zo verschrikkelijk zijn dat ik van harte hoop dat ze ten behoeve van het verhaal enigszins zijn aangezet. Ik vrees het ergste. De ontwikkeling van de gevoelens van Saartje voor Jeroen zijn liefdevol beschreven. Ook hier schept de gecondenseerde vorm van een roman een helderheid die zich in het dagelijks leven wellicht in mindere mate voordoet.
Maar bovenal is het gewoon een verpletterend en herkenbaar verhaal!’ D.K.

‘Wat een mooi boek! Echt! Grappig, herkenbaar, authentiek en ontroerend. Het is lang geleden dat ik een boek zo snel uitlas. Knap geschreven en moedig.’ R.B.

Het verhaal van Marie heeft me diep geraakt. Tegelijkertijd is het vlot, onderhoudend en vaak geestig geschreven. Jorine Lamsma lijkt me een geboren schrijfster. Wat een debuut!’ P.K.B.

‘Indringende stilistische roman over de zoektocht van Saartje, voor wie het leven weinig vanzelfsprekendheden kent. Een zeer invoelbaar opgetekend verhaal over teleurstelling, rouw, verdriet, maar ook over vriendschap, liefde en de kracht van het geschreven woord. Ontroerend en origineel, met een fijnzinnig gevoel voor humor.’ L.K.

Het verhaal van Marie leest als een trein. Een leesavontuur. Geestig, herkenbaar en ontroerend. Je wilt het niet wegleggen, weten hoe het zich verder ontwikkelt. Het verhaal neemt je mee in de gevoelswereld van Saartje. Knap gedaan! Ook knappe compositie met flashbacks, brieven en Marie als rode draad. Smaakt naar meer!’ M.P.

‘Een prachtig, indringend verhaal, met kwetsbaarheid, openheid, eerlijkheid. Het verhaal heeft me diep geraakt. Ik bleef achter met een groot gevoel van leegte en ik voelde me boos en verdrietig om het onrecht en de ongevoeligheid die Saartje is aangedaan.’ A.B.

‘Ik moest het even een paar dagen laten zinken. Heb het boek in twee dagen verslonden. Was er even ontdaan van toen het uit was. Het immense verdriet was zo voelbaar. De geestigheid, de luchtigheid die het verdriet des te schrijnender maakt maar zorgt dat het leest als een sneltrein en ik niet kon en wilde stoppen.’ A.F.

‘Ik ben onwijs onder de indruk, wat is het goed geschreven. Echt prachtig. Ik vond de afwisselingen zo goed, tussen dagboek, mail en proza tussendoor. Ik heb ervan genoten.’ R.P.

‘Echt een prachtboek. Zo mooi geschreven en grillig als het leven zelf.’ M.L.

‘Door voldoende – maar niet te veel – zelfspot wordt Het verhaal van Marie, dat regelmatig ontroert en dat je terugvoert naar je eigen onzekerheden als tiener, student en single vrouw, nergens meelijwekkend en too much. Wat niet wil zeggen dat je niet meevoelt met Saartje!’ S.S.

‘Heel aangrijpend om met de hoofdpersoon mee te beleven wat voor invloed de opvoeding en de jeugdjaren later in het leven op ons hebben. Het meest getroffen was ik door het besluit van de hoofdpersoon om alleen een kind te willen krijgen, en de zoektocht die daarop volgt en hoe dat afloopt. Kreeg er kippenvel van. Prachtig.’ T.F.

‘Een mooi en ontroerend boek, prachtig. Alles met vaart en humoristisch beschreven.’ S.L.

‘Jééétje, Ik vond t zó bijzonder. Wat een goed boek! Ik kon niet stoppen. Ik herkende veel over de school- en studiejaren. En zo geestig en zo mooi. Wat schrijft ze goed. ’t Zit zo knap in elkaar!’ V.P. 

‘Gisterenmiddag ben ik begonnen in Het verhaal van Marie en heb het in één keer uitgelezen. Niet helemaal waar, ik heb ook nog 7 uur nachtrust gehad, maar in de wakkere uren was ik in het verhaal en het was heerlijk om daar te zijn.
De mooie woorden en vloeiende zinnen, de details uit je jeugd, de humor, de personages en de levenspijn. Ik voel gemis het nu het lezen klaar is.’ P.W.W.

‘Mijn 1e reactie is: ik hoop dat er snel een tweede boek van jouw hand komt! Wat schrijf jij goed! Overtuigend, zeer herkenbaar en met net de goede dosis humor zodat het heel prettig leesbaar is. En ontroerend zonder dat het ook maar enigszins melodramatisch of zeurderig wordt. Ook enorm origineel hoe het verhaal is opgebouwd – die afwisseling van medium en context werkt erg goed. Heel knap; je hebt echt een goed boek geschreven, gefeliciteerd! Ik kijk uit naar je volgende boek!’ M.v.E.

‘Met veel plezier, ontroering, soms kippenvel en soms tranen (bij de Epiloog) heb ik “Het verhaal van Marie” gelezen heb. Een ode aan Marie, die er nooit zal zijn en er altijd is. 
Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Zo’n dapper, prachtig boek, zo mooi gecomponeerd, zo grappig, vol humor en zelfspot, zo heerlijk uitgesproken over seks en alles eromheen, zo heel erg eerlijk en soms adembenemend kwetsbaar.’ P.I.

‘Ik vond het geweldig. Ontroerend, verrassend en minstens net zo grappig als Marie zelf, maar dan nooit melig. Echt een mooi boek.’ J.v.E.

‘Ik vond het een spannend boek. Spannend omdat er zoveel lagen in zitten, luchtig, kwetsbaar, eerlijk, hilarisch, informatief, ontroerend en zoveel meer…’ M.B.

‘Een heerlijk boek met allerlei lagen: coming-of-age, moederschap, een schets van de jaren ’70/’80, boekenwurmschap, introvertie en sociale conventies. De haarscherpe balans tussen humor en ernst wordt prachtig verwoord en werkt naar een openhartig en ontroerend einde toe. Een ijzersterk debuut met een unieke stem, fijn dat dit boek geschreven is – het vraagt er enkel om om gelezen te worden.’ L.M.

‘Saartje Koekoek heeft een diepe wens om moeder te worden. Op haar weg om dit te verwezenlijken maakt ze je deelgenoot van talloze hachelijke en confronterende situaties waarin ze o.a. haar seksualiteit verkent. Jorine Lamsma ‘ontvoerde’ en ontroerde me met haar humoristische, eigenzinnige en vaak heerlijk schaamteloze schrijfstijl in Het verhaal van Marie – ik kon het boek nauwelijks wegleggen. Ik kijk al weer uit naar haar volgende boek! N.o.B.

‘Hardop gelachen! Wat ik vooral knap vind aan dit boek is dat het met zoveel humor is geschreven terwijl het toch over serieuze zaken gaat en veel diepgang heeft. Het is goed opgebouwd en afwisselend van vorm. Ik kan het echt iedereen aanbevelen.’ G.o.B.

‘Ik heb dit prachtige boek in één teug uitgelezen. En ik was en ben onder de indruk: een roman over levensvragen, en dat toch niet zwaarwichtig maar licht en met humor, ja met zelfspot geschreven. Al lezend ben ik van Saartje gaan houden! (En wat zijn veel mannen klootzakken!) En ook literair-technisch gezien een knappe prestatie, met betitelde hoofdstukken en genummerde paragrafen, brieven, dagboekfragmenten, e-mails en sms-berichten, en nimmer de verhaallijn loslatend.’ H.K.


* De lezers zijn tussen de twintig en negentig jaar jong, het zijn vrouwen en mannen, homo’s en hetero’s, met en zonder kinderen of kinderwens.